Oeverzegge 1, 1724 TZ Oudkarspel | 0226 312 280 | info@svdts.nl

Interview met Hoofd jeugdopleiding Arjan Hofman

Interview met Hoofd jeugdopleiding Arjan Hofman

Even voorstellen: Arjan Hofman

Vandaag maken we kennis met Arjan Hofman, een echte clubman in hart en nieren. Zijn eigen voetbalcarrière begon in de jeugd van Reigerboys en SVW, waarna hij op 19-jarige leeftijd verhuisde en zich aansloot bij onze mooie club DTS. Slechts één Zuurkoolcupwedstrijd heeft Arjan in het Eerste mogen spelen, maar verder heeft hij mooie jaren beleefd in de overige seniorenteams.

Arjan is ooit begonnen als trainer bij DTS toen zijn zoon Nick 6 was, dat is inmiddels 18 jaar terug. “Ik ben serieus trainer geworden toen hij naar de O17 ging. Toen heb ik een aantal cursussen gedaan, opleidingen gevolgd en ben ik trainer geworden,” vertelt Arjan. In zijn tijd als trainer bij DTS heeft hij alle leeftijden getraind, van de F’jes tot aan de B’tjes, en daarbovenop nog een half jaar het Tweede. “Maar eigenlijk vond ik de jeugd het leukste,” zegt hij. Naast DTS is Arjan nog trainer geweest bij Koedijk en LSVV, waarna hij uiteindelijk zijn weg weer terug heeft gevonden naar Oudkarspel.

Sinds juli is Arjan actief in de functie van Hoofd Jeugdopleiding. Dit is een geheel nieuwe functie binnen DTS. Wat houdt deze precies allemaal in? “Dat moest ik zelf ook even uitvinden, want het is niet alleen voor de club een nieuwe functie, maar ook voor mij,” begint Arjan. “Wat ik ambieer is ‘trainers trainen’. Veel trainers doen heel veel uit een goede bedoeling, maar zitten toch vaak in de knoop met hun oefenstof en begeleiding. Daar zitten toch wat haken en ogen aan. Dat wil ik ze makkelijker maken.” Verder wil Arjan met zijn nieuwe positie voor meer clubgevoel zorgen. Uiteindelijk wil hij ook thema-avonden gaan organiseren, zoals cursusavonden, workshops en clinics. Zo was er laatst al een clinic voor de jeugd met het Eerste, wat erg goed bevallen is.

De functie van Hoofd Jeugdopleiding doet Arjan samen met Max de Boer. Hoe verloopt die samenwerking tot nu toe? “Het verloopt heel vriendelijk en soepel,” zegt Arjan. “Max nam eerst heel veel hooi op zijn vork en wilde graag alles doen. we hebben een gesprek gehad met de voorzitter over de taakverdeling. Max moet eigenlijk meer los gaan laten en ik moet meer oppakken. Dat gaan we nu doen.”

“We bestaan natuurlijk 100 jaar, maar we hebben ook al 100 jaar dezelfde structuur,” vertelt Arjan. “Dat is nu om. Er zijn nieuwe functies, functies die zijn verruimd of juist krapper zijn gemaakt. Dat is echt een hele verandering voor een club van 100 jaar. We willen daarmee vooruit en dat heeft zijn aandacht nodig, maar ik ga er vanuit dat het gewoon lukt.”

In de Jeugdopleiding probeert DTS momenteel gebruik te maken van de VTON-app (Voetbal Technische Ontwikkeling). In deze app zet Arjan elke week een aantal oefeningen waar de trainers gebruik van kunnen maken. Of ze er ook echt gebruik van maken? “Op heel veel plekken niet. Het is een soort richtlijn, waar je ook van mag afwijken, maar er zit wel een bedoeling achter,” begint Arjan. “Elke periode heeft zijn eigen oefenstof en daar willen we naartoe werken, zodat de spelers volgend seizoen weer door kunnen. Dus daar moeten we mee aan het werk. De app is er, hij wordt gebruikt, maar of hij optimaal gebruikt wordt, dat is een tweede.”

Na zoveel jaar door te hebben gebracht bij DTS heeft Arjan een heel arsenaal aan mooie herinneringen. Hij wil er graag eentje met ons delen. “Wij hadden een thuiswedstrijd gespeeld tegen Limmen. Zij konden kampioen worden en dat werden ze ook. De hele kantine zat vol met mensen. Dit was nog in de oude setting van de kantine, waarbij het huidige secretariaat nog de bestuurskamer was,” begint Arjan enthousiast te vertellen. “Toen hadden we een hele grote ovale tafel die in de hoek voor de bestuurskamer stond. Margriet stond toen in de keuken en kreeg de opdracht van het bestuur om wat snacks te maken voor de bestuursleden van DTS en Limmen, die in de bestuurskamer zaten. Wij hadden in ons team de gebroeders Glas: Arthur en Hans. Margriet had een hele schaal klaargemaakt voor het bestuur en vroeg aan Arthur of hij hem wilde meenemen. Dus Arthur neemt hem mee en zet hem op tafel bij ons! Een tweede maal vroeg Margriet aan Hans of hij nog een schaal wilde brengen naar het bestuur. Ook deze belandde bij ons op tafel! Margriet zag ons uiteindelijk eten van de snacks en was daar aardig boos over. Waarom doen jullie dat nou? Waarop Arthur zegt: ‘Hij was toch vóór de bestuurskamer? Wij zitten vóór de bestuurskamer!’ Dat is wel een van de mooiste momenten die we hier hebben meegemaakt.”

Ten slotte voegt Arjan nog toe: “Ik denk dat we met z’n allen een goede toekomst tegemoet gaan bij DTS. We hebben een vrij jonge voorzitter en een vrij jong bestuur. Er is een hele switch waarbij niets meer hetzelfde zal zijn, maar dat is wel iets positiefs.”